23.9.08

Onemogućiti privatizacijske pljačke

Podizanjem optužnica protiv vlasnika firme "Stanić Invest" zadnjih dana je aktueliziran slučaj pljačkaške privatizacije nekada uspješne kompanije "Feroelektro". U okviru velike kontrole poslovanja i ispunjenja obaveza po osnovu ugovora o privatizaciji u "Feroelektru", Federalna finansijska policija otkrila brojne finansijske malverzacije u ovoj kompaniji, koju je 2004. godine privatizirao "Stanić Invest" iz Kreševa.

Utvrđeno je da, prema sklopljenom ugovoru o privatizaciji "Stanić Invest" morao uložiti 22,8 miliona KM od čega je uložio samo 1,6 miliona. Također pored zadržavanja postojećih 167 radnika dužan je bio uposliti dodatnih 250 radnika, ali umjesto toga broj radnika je smanjen na 143. I kao vrhunac zloupotrebe privatizacije "Feroelektra" "podignuti su brojni dugoročni i kratkoročni krediti od strane "Stanić Investa" u iznosu od 16,4 miliona KM čije je pokriće bila nekretnine "Feroelektra" koje su sada većinom pod hipotekama banaka. Ne treba naglašavati da "Feroelektro" i njegovi radnici nisu imali koristi od ovog novca već firme iz "Stanić grupacije".

Ovakav scenarij privatizacije i pljačke pod okriljem propisa raznih kantonalnih agencija za privatizaciju je masovna i redovna pojava u našoj zemlji. U cilju spriječavanja brojnih ovakvih slučajeva privatizacije i namirenja učinjene štete od odgovornih lica, poslanik u Federalnom Parlamentu Kerim Lučarević je ispred kluba poslanika BPS-Sefer Halilović u raspravi o Zakonu revizije privatizacije, prije nešto više od šest mjeseci predložio nekoliko amandmana kojim bi se strogo sankcionisale i onemogućile privatizacijske pljačke.

Naravno po ko zna koji put, poslanici iz redova klubova stranke Za BiH i SDA, a koji predstavljaju većinu u Parlamentu, su odbili predložene amandmane od strane Kerima Lučarevića i na taj način stavili svoje interese ispred sudbine obespravljenih radnika u privatiziranim preduzećima.

Tekst jednog od predloženih amandmana poslanika Kerima Lučarevića možete pogledati na:
http://bps-sh-nacelnik.blogspot.com/2008/08/1.html

Nema komentara: