29.8.08

Pitanja i inicijative u Skupštini Kantona Sarajevo

BOSANSKOHERCEGOVAČKA PATRIOTSKA STRANKA-SEFER HALILOVIĆ je u Skupšini Kantona Sarajevo u toku dvogodišnjeg manadata svojih poslanika Šemsudina Hadrović i Hamze Ražnatović pokrenula slijedeća pitanja i inicijative:


1. Zašto se ne radi ništa na ukidanju Crnog tržišta i sive ekonomije, koji godišnje po riječima premijera stranaka na vlasti „proguta“ oko 5 milijardi KM, što pomnoženo sa samo posljednih 13 godina iznosi oko 40 milijardi KM, koja su direktna šteta po državu???
Istovremeno se ta sredstva u iznosu od 40 milijardi slivaju u privatne džepove stranačkih moćnika i tajkuna.

2. Pokrenuta inicijativa: Da se iz sredstava koja bi se uzela iz crnog tržišta izdvaja godišnje po 100 miliona KM za Budžet kako bi se hitno povećale plate u prosvjeti, zdravstvu i policiji prije svega, a linearno i u drugim segmentima.

3. Kakva je profesionalna struktura uposlenih policijskih službenika i zašto se ne upošljavaju mladi i adekvatno osposobljeni kadrovi, kojih je na zavodu za zapošljavanje bilo u zabrinjavajućem broju?

4. Zašto nema rezervi nafte i naftnih derivata i to u vremenu kada cijena nafte prijeti da naraste sa sadašnjih 96 USD na 200 USD po barelu?

5. Kakav je trgovinski-robni bilans sa zemljama iz okruženja, ako se već sada govori da on na nivou države pokazuje kontinuirani deficit od 1:6 i zašto se ništa ne radi po tom pitanju?

6. Kako je i na koji način riješeno pitanje kanalizacije i površinskih otpadnih voda u Alipašinoj ulici?
Zašto je uništen centralni odvod za kanalizaciju, a sve otpadne vode pa i kanalizacija uvedene u Koševski potok, te se sve skupa ulijeva u Miljacku, što je sa aspekta struke i ekologije nedopustivo?
Uz to i pitanje, zašto je asfalt tako loše urađen i zašto je nedopustivo neravan?

7. Pokrenuta inicijativa: Da ministarstvo zdravstva provede anketu o SATISFAKCIJI KORISNIKA ZDRAVSTVENIH USLUGA, tj. o zadovoljstvu pacijenata postojećim načinom i kvalitetom pružanja medicinskih usluga, što nadležni iz Ministarstva pod raznim izgovorima uporno odbijaju, bojeći se da se suoče sa rezultatima ankete koja bi po mišljenju BPS-SH pokazala svo nagomilano nezadovoljstvo pacijenata i gradjana koji mjesecima čekaju na termine, naročito na dijagnostička snimanja.
Pored toga Anketa bi zasigurno pokazala u kojoj je mjeri prisutna korupcija u zdravstvu i u kojim službama. BPS- SH i dalje insistira i poziva na provodjenjue ovakve ankete direktno medju gradjanima .

8. Pokrenuta inicijativa: Da se formira parlamentarna komisija koja bi izvršila uvid u stupanj i način provodjenja privatizacije u kantonu Sarajevo, za koju BPS-SH smatra da je provedena na pljačkaški i kriminalan način.

9. Šta se radi i kada će definitivno biti riješeno pitanje romskog naselja u Butmiru, tj. trajnog rješavanja stambenog problema Romske populacije?

10.
Zašto JP TVSA već dvije godine (za 2006. i 2007.) Skupštini Kantona Sarajevo ne podnosi finansijski izvještaj, a dužna je to učiniti prema Skupštini kao osnivaču?

Nema komentara: