29.8.08

Pitanja i inicijative u Skupštini Kantona Sarajevo

BOSANSKOHERCEGOVAČKA PATRIOTSKA STRANKA-SEFER HALILOVIĆ je u Skupšini Kantona Sarajevo u toku dvogodišnjeg manadata svojih poslanika Šemsudina Hadrović i Hamze Ražnatović pokrenula slijedeća pitanja i inicijative:


1. Zašto se ne radi ništa na ukidanju Crnog tržišta i sive ekonomije, koji godišnje po riječima premijera stranaka na vlasti „proguta“ oko 5 milijardi KM, što pomnoženo sa samo posljednih 13 godina iznosi oko 40 milijardi KM, koja su direktna šteta po državu???
Istovremeno se ta sredstva u iznosu od 40 milijardi slivaju u privatne džepove stranačkih moćnika i tajkuna.

2. Pokrenuta inicijativa: Da se iz sredstava koja bi se uzela iz crnog tržišta izdvaja godišnje po 100 miliona KM za Budžet kako bi se hitno povećale plate u prosvjeti, zdravstvu i policiji prije svega, a linearno i u drugim segmentima.

3. Kakva je profesionalna struktura uposlenih policijskih službenika i zašto se ne upošljavaju mladi i adekvatno osposobljeni kadrovi, kojih je na zavodu za zapošljavanje bilo u zabrinjavajućem broju?

4. Zašto nema rezervi nafte i naftnih derivata i to u vremenu kada cijena nafte prijeti da naraste sa sadašnjih 96 USD na 200 USD po barelu?

5. Kakav je trgovinski-robni bilans sa zemljama iz okruženja, ako se već sada govori da on na nivou države pokazuje kontinuirani deficit od 1:6 i zašto se ništa ne radi po tom pitanju?

6. Kako je i na koji način riješeno pitanje kanalizacije i površinskih otpadnih voda u Alipašinoj ulici?
Zašto je uništen centralni odvod za kanalizaciju, a sve otpadne vode pa i kanalizacija uvedene u Koševski potok, te se sve skupa ulijeva u Miljacku, što je sa aspekta struke i ekologije nedopustivo?
Uz to i pitanje, zašto je asfalt tako loše urađen i zašto je nedopustivo neravan?

7. Pokrenuta inicijativa: Da ministarstvo zdravstva provede anketu o SATISFAKCIJI KORISNIKA ZDRAVSTVENIH USLUGA, tj. o zadovoljstvu pacijenata postojećim načinom i kvalitetom pružanja medicinskih usluga, što nadležni iz Ministarstva pod raznim izgovorima uporno odbijaju, bojeći se da se suoče sa rezultatima ankete koja bi po mišljenju BPS-SH pokazala svo nagomilano nezadovoljstvo pacijenata i gradjana koji mjesecima čekaju na termine, naročito na dijagnostička snimanja.
Pored toga Anketa bi zasigurno pokazala u kojoj je mjeri prisutna korupcija u zdravstvu i u kojim službama. BPS- SH i dalje insistira i poziva na provodjenjue ovakve ankete direktno medju gradjanima .

8. Pokrenuta inicijativa: Da se formira parlamentarna komisija koja bi izvršila uvid u stupanj i način provodjenja privatizacije u kantonu Sarajevo, za koju BPS-SH smatra da je provedena na pljačkaški i kriminalan način.

9. Šta se radi i kada će definitivno biti riješeno pitanje romskog naselja u Butmiru, tj. trajnog rješavanja stambenog problema Romske populacije?

10.
Zašto JP TVSA već dvije godine (za 2006. i 2007.) Skupštini Kantona Sarajevo ne podnosi finansijski izvještaj, a dužna je to učiniti prema Skupštini kao osnivaču?

Reagovanje na Alkalajevo bacanje prašine u oči viznim olakšicama

ŠUPLJA PRIČA O VIZNIM OLAKŠICAMA ILI PRIČA ZA ZAMAJAVANJE NACIJE

Efekat vanjske politike Svena Alkalaja, kada su u pitanju vize i vizne olakšice su zapravo tužna priča o diplomatskoj jalovosti naše diplomatije koju predvodi „diplomata od formata“.
Da bi gradjanin aplicirao za jednu od viza „zemalja Šengena“ mora priložiti ni manje ni više nego 14 dokumenata i naravno 70 KM, pa šta bude?!
To pored ostalog podrazumijeva ponižavajuće čekanje u redu, na suncu, kiši, a nerijetko i snijegu. Mjere bezbjednosti oko i u objektima ambasada podsjećaju na godine prije balkanske kataklizme devedesetih godina. Valjda je neko procijenio da smo kao građani potencijalno opasni po objekte, personal i interese država za čiju vizu apliciramo. Uz sve to „u pojedinačnim slučajevima Ambasada može zahtijevati prilaganje dodatne dokumentacije“!

Ako su to „vizne olakšice“ onda SVAKA ČAST!

15.8.08

Uspješna akcija darivanja krvi

Općinski odbor stranke BPS-Sefer Halilović u Novom Sarajevu je 13.08.2008. godine u saradnji sa Zavodom za transfuzicijsku medicinu FBiH uspješno je proveo akciju darivanja krvi u prostorijama stranke na Grbavici. U okviru ove humanitarne akcije 38 članova stranke je darovalo je krv.


11.8.08

Darivanje krvi

Članovi i članice svih opštinskih organizacija Sarajevo-Goražde Bosasnkohercegovačke patriotske stranke - Sefer Halilović će dana 13.08.2008. godine u vremenu od 12.00 - 19.00 sati dobrovoljno davati krv u prostorijama BPS-SH Novo Sarajevo na adresi ul. Grbavička 4c.

Zavod za transfuziologiju sa svojim osobljem će obezbijediti sve potrebne uslove za uspješno provođenje ove akcije.

Za sva dodatna pitanja obratiti se odgovornoj osobi, predsjednici foruma žena BPS-SH Novo Sarajevo, gospođi Nadi Putici na tel. 061726290.

5.8.08

Ocjenite dosadašnje načelnike

S obzirom da se bliži predizborna kampanja tako su i sve češće procjene rezulata rada dosadašnjih općinskih načelnika kojima se bliži istek mandata. Blog BPS-SH Ilidža će narednih dana omogućiti svim posjetiteljima da se izjasne kojeg od devetorice načelnika u Sarajevskom kantonu smatraju najuspješnijim. Tokom trajanja ankete, rezultati biti dostupni odmah po glasanju.
Podsjetimo kako su na izborima 2004. godine najviše načelničkih mjesta uzeli kandidati SDA. U Ilidži, Ilijašu, Hadžićima i Vogošći pobjedili su Amer Ćenanović, Nusret Mašić, Hamdo Ejubović i Asim Sarajlić. SDA je kasnije dodala i još jednoga načelnika na izvanrednim izorima u općini Novo Sarajevo. Naime, na izborima 2004. godine u ovoj je općini pobjedio SDP-ov kandidat za načelnika Željko Komšić. Kako je Komšić 2006. godine izabran za člana Predsjedništva BiH, na izvanrednim izborima načelničko je mjesto osvojio kandidat SDA Nedžad Koldžo.Na izborima 2004. godine uz Komšića, SDP je načelnička mjesta osvojio i u općinama Novi Grad - Damir Hadžić i Centar Dževad Bećirević. Po jedno mjesto, na izborima 2004. godine, su osvojili i Stranka za BiH te SDU. Kandidat Stranke za BiH Miralem Ramić pobjedio je u Trnovu dok je Mustafa Resić iz SDU pobjedu ostvario u sarajevskoj općini Stari Grad.

Ko zaustavlja priliv stranih investicija u BiH ?!

Stranka demokratske akcije u anketi internet-portala Svevijesti.ba označena je kao najveći kočničar stranih investicija u vladajućoj federalnoj koaliciji koju uz Tihićevu stranku čine još i Stranka za BiH, HDZ BiH i HDZ 1990.
Posjetitelji internet-portala Svevijesti.ba od 18 jula do 1. avgusta imali su priliku izjasniti se koju stranku smatraju najodgovornijom za nedostatak investicijskih i razvojnih programa u Bosni i Hercegovini.
Anketom je postavljeno jasno pitanje „Ko je u vladajućoj koaliciji najodgovorniji za nedostatak investicija u BiH", a kao odgovori ponođune su sve četiri stranke na vlasti u većem bosansko-hercegovačkom entitetu.


U razdoblju od 18. jula do 1. avgusta na ovaj je upit odgovorilo čak 758 posjetitelja od čega je, kao što smo naveli, najveći broj njih označio SDA kao najvećeg kočničara investicija u našu zemlju.
Ovu nimlao laskavu titulu SDA stranci su priskrbila 293 glasa ili 38.7 posto od ukupnoga broja osoba koje su sudjelovale u anketi.
Drugo mjesto, očekivano, zauzeli su njaodaniji politički suradnici SDA iz Čovićevoga HDZ-a BiH s 184 glasa ili 24.3 posto.
Treću poziciju zauzeo je Ljubićev HDZ 1990 s 144 glasa ili 19 posto, dok se tek na posljednjem mjestu iznenađujuće našla Silajdžićeva Stranka za BiH sa 137 glasova ili svega 18 posto.


Tumačenje ovakvih razultata možete pogledati na portalu Svevijesti.ba
http://www.svevijesti.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=9613&Itemid=211